Penubuhan Pusat Perkhidmatan Pengetahuan & Komunikasi Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) adalah bertanggungjawab dalam membangun, melaksana dan menyelenggara infrastruktur dan infostruktur ICT dengan penggunaan menyeluruh ke tahap optimum yang menyokong aktiviti akademik dan pentadbiran yang berkesan.

MATLAMAT

Maka dalam usaha ke arah penyediaan dan persekitaran ICT terutama dalam membentuk kecemerlangan akademik dan kecekapan pantadbiran maka kejayaan amat bergantung kepada kelicinan penyelarasan dan pemantauan yang rapi dan berterusan. Oleh yang demikian Polisi ICT diwujudkan dalam usaha mengawal penggunaan sumber ICT yang terkawal dan tidak salah gunakan.

POLISI ICT

Berikut adalah senarai Polisi ICT yang telah diluluskan oleh Mesyuarat Majlis ICT UTeM( Bil 2/2009) dan mula dikuatkuasakan pada 2 Julai 2009.

1. Polisi Capaian Teknologi Maklumat
  2. Polisi Memelihara Dan Melindungi Maklumat Peribadi
  3. Polisi Membangun Laman Web
  4. Polisi Keselamatan Rangkaian
  5. Polisi Penggunaan Rangkaian Dan Penyambungan
  6. Polisi Keselamatan Operasi IT
  7. Polisi Keselamatan Kata Laluan
  8. Polisi Penggunaan Komputer Server
  9. Polisi Keselamatan Virus
  10. Polisi Capaian Internet
  11. Garis Panduan Penggunaan Dan Pengurusan Mel Elektronik
  12. Polisi Penggunaan Makmal Komputer Atau Siber PPPK
  13. Polisi Pembangunan Dan Penyelenggaraan Sistem Maklumat
    * Sila dapatkan Polisi ICT di Menu Penerbitan

© Pejabat Ketua Pegawai Maklumat, Universiti Teknikal Malaysia Melaka.